Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ

Πολλοί αρθρογράφοι τελευταία συνδέουν τα τελευταία σκάνδαλα και την ένταση που δημιουργείται απ' αυτά μέσω των Μ.Μ.Ε., ως αποτέλεσμα της στάσης του Καραμανλή στο ενεργειακό. Ένα τέτοιο άρθρο φιλοξενεί σήμερα η Ελευθεροτυπία εδώ.
Η πιο κάτω απόφαση του δικαστηρίου είναι ενταγμένη κι αυτή στα πλαίσια της πολεμικής εναντίον του Καραμανλή ή απλά είναι σκάνδαλο καραμπινάτο.
"Ιωάννης Κεφαλογιάννης ένοχος για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία τριών αστυνομικών. Καταδικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή" είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. ( Κ. Ζούλας Καθημερινή 24/9)
Με άλλα λόγια τα σκάνδαλα που για τους δικούς τους λόγους υπερτονίζουν οι Αμερικάνοι θα πρέπει να θεωρούνται ως μή γενόμενα;

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ;

ΝΤΙΚ ΦΟΥΛΝΤ
Παραπλανούσε ως το τέλος
Αν η Lehman Brothers δεν χρεοκοπούσε πριν από μία εβδομάδα θα υπήρχαν ακόμη αναλυτές στη Wall Street οι οποίοι θα πίστευαν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ντικ Φουλντ διατηρούσε τα πάντα υπό έλεγχο. Το αφεντικό του επενδυτικού κολοσσού είχε καταφέρει να δημιουργήσει την (απατηλή, όπως αποδείχτηκε) εντύπωση ότι οδηγούσε το σκάφος σε ήρεμα νερά. Ιδίως μετά την κατάρρευση της Bear Stearns τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Φουλντ κατακεραύνωνε τους αναλυτές οι οποίοι σημείωναν ότι η Lehman Brothers ήταν η πιο ευάλωτη από τις τράπεζες της Wall Street εξαιτίας της έκθεσής της στα χρέη της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprime). Το επιχείρημά του ήταν ότι τα όσα λέγονταν είχαν σκοπό να βλάψουν τη Lehman και να ρίξουν τις μετοχές της……..
(όλο το άρθρο από το Βήμα εδώ)

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

απ' την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω?

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street, βουτιά και στις ευρωαγορές
Διάσωση της AIG μέσω κρατικοποίησης. (Καθημερινή 17/9)

«Σταθμός» η σημερινή ημέρα για την Ολυμπιακή
Η εταιρεία αποκρατικοποιείται και την ίδια στιγμή υπάρχει απόλυτη κάλυψη των σημερινών εργαζομένων, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών.(Καθημερινή 17/9)


Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω απ' την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω?
Την Κική την αγαπώ μα μ' αρέσει κι η Κοκό! (ασμάτιον εποχής)

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΨΕΥΤΟ-ΜΑΓΚΙΑ

.......ΥΠΑΡΧΕΙ όμως μια πτυχή που με προβληματίζει. Γιατί ένα πολιτικός ή πνευματικός άνθρωπος ή επιχειρηματίας όταν παίρνει τα ρίσκα του και «του βγαίνουν» τα πιστώνεται ο ίδιος κι όταν δεν «του βγαίνουν» είναι έτοιμος να καρφώσει, να πουλήσει, να εκθέσει οποιονδήποτε τρίτο;
ΑΥΤΗ η ψευτο-μαγκιά συνιστά χειρότερο κοινωνικό παράδειγμα κι από την ίδια την ουσία της υπόθεσης. Η γενιά μου, που μεγάλωσε στις αλάνες και στους χωματόδρομους, έδιωχνε από την ομάδα όποιον δεν «έπαιρνε πάνω του» το λάθος του. Δεν εθεωρείτο αυτή η υπεκφυγή, η δειλία «λεβεντιά», μπέσα......
(Από άρθρο του Γιάννη Πανούση στην Ελευθεροτυπία)
Ολο το έρθρο εδώ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ε Ξ Ο Χ Α

Στην «τσιμπίδα» της τεχνολογίας θα πιαστούν οι λαθρεπιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που με το σημερινό καθεστώς προκαλούν απώλειες εσόδων της τάξης των 33,7 εκατ. ευρώ. Τα «έξυπνα» εισιτήρια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το 2011, μαζί με την είσοδο της τηλεματικής σε όλες τις συγκοινωνίες, που θα επιτρέπουν στους επιβάτες που θα περιμένουν σε 1.000 «έξυπνες» στάσεις να γνωρίζουν με ακρίβεια τα δρομολόγια.

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και οι ιδιώτες-επενδυτές θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 59 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους λειτουργίας των συστημάτων ώς το 2021. Ο τρόπος αποπληρωμής, με καταβολή «ενοικίου και παραχώρηση της εκμετάλλευσης», σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες ανάθεσης, αλλά εκ των πραγμάτων επιτρέπει στους ιδιώτες να βάλουν «πόδι» στις συγκοινωνίες. (Από την Ελευθεροτυπία 2/9/08)

Αν κατάλαβα καλά με το σημερινό καθεστώς υπάρχει μία απώλεια εσόδων 33,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο;
Όταν λοιπόν γίνει η επένδυση, σε 21 μήνες ακριβώς, από την μη απώλεια των εσόδων θα έχει αποσβεστεί το κόστος της .
Τα υπόλοιπα εννέα χρόνια έως το 2021 θα μπορούσε το κράτος να έχει μόνο από την μη απώλεια εσόδων 33,7 εκ. Χ 9 = 303,3 εκ ευρώ + τις αυξήσεις.

Αντί αυτού οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης που ανέρχεται σε 59 εκ.ευρώ. και θα τους παραχωρηθεί η εκμετάλλευση μέχρι το 2021.

Ε Ξ Ο Χ Α !!!!