Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ε Ξ Ο Χ Α

Στην «τσιμπίδα» της τεχνολογίας θα πιαστούν οι λαθρεπιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που με το σημερινό καθεστώς προκαλούν απώλειες εσόδων της τάξης των 33,7 εκατ. ευρώ. Τα «έξυπνα» εισιτήρια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το 2011, μαζί με την είσοδο της τηλεματικής σε όλες τις συγκοινωνίες, που θα επιτρέπουν στους επιβάτες που θα περιμένουν σε 1.000 «έξυπνες» στάσεις να γνωρίζουν με ακρίβεια τα δρομολόγια.

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και οι ιδιώτες-επενδυτές θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 59 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους λειτουργίας των συστημάτων ώς το 2021. Ο τρόπος αποπληρωμής, με καταβολή «ενοικίου και παραχώρηση της εκμετάλλευσης», σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες ανάθεσης, αλλά εκ των πραγμάτων επιτρέπει στους ιδιώτες να βάλουν «πόδι» στις συγκοινωνίες. (Από την Ελευθεροτυπία 2/9/08)

Αν κατάλαβα καλά με το σημερινό καθεστώς υπάρχει μία απώλεια εσόδων 33,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο;
Όταν λοιπόν γίνει η επένδυση, σε 21 μήνες ακριβώς, από την μη απώλεια των εσόδων θα έχει αποσβεστεί το κόστος της .
Τα υπόλοιπα εννέα χρόνια έως το 2021 θα μπορούσε το κράτος να έχει μόνο από την μη απώλεια εσόδων 33,7 εκ. Χ 9 = 303,3 εκ ευρώ + τις αυξήσεις.

Αντί αυτού οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλάβουν το κόστος της επένδυσης που ανέρχεται σε 59 εκ.ευρώ. και θα τους παραχωρηθεί η εκμετάλλευση μέχρι το 2021.

Ε Ξ Ο Χ Α !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: